Capriola Di Gioia

Zilver

Wanneer

  • zo 28 april 2024 om 11 uur

"Mijn gedichten genieten slechts een half leven: een bestaan op papier in zwart-wit, totdat de muziek ze wakker schudt en ze levend maakt.”

(Uit een brief van Wilhelm Müller aan Bernhard Josef Klein)

Uit deze woorden van Wilhelm Müller blijkt dat de woorden die uit zijn pen vloeiden haast smeekten om muziek om ze nog meer tot leven te wekken. Het ‘Lied’ kan dan ook beschouwd worden als een van de meest ultieme kunstvormen binnen de klassieke muziek. Zorgvuldig wordt een gedicht uitgekozen waarna de componist elke noot wikt en weegt om te komen tot een kunstzinnig pareltje. De tekst inspireert, de muziek geeft vorm aan een “decor” en beeldt de tekst uit. De zanger(es) kruipt in de dramatische rol die vertolkt wordt: een mini-opera, vertolkt in huiskamersfeer waarbij de pianist als het ware als regisseur, dramaturg en dirigent fungeert met zijn instrument. Vaak zorgen de melodie en haar begeleiding voor een extra dimensie waardoor beide kunstvormen elkaar versterken en een nieuw hoogstaand kunstwerk creëren.

 In dit programma verkennen Amaryllis & Bart het liedrepertoire van Vlaamse en Franse toondichters. Ze stelden een programma samen van composities waarvan zowel de tekst als de muziek hen inspireerden tot verdieping en verstilling. Het is dan ook geen verrassing dat dichters als Guido Gezelle, Alice Nahon, maar ook Paul Verlaine en Louis Aragon aan bod komen. Stuk voor stuk grootse, verrukkelijke teksten over de natuur, de liefde in al haar facetten, maar ook nostalgie naar een verlaten land… Hun woorden hebben de grote componisten van eigen bodem geïnspireerd zoals oa Lodewijk Mortelmans - “de prins van het Vlaamse kunstlied” genoemd - maar ook Franse grootmeesters binnen het liedgenre zoals Gabiel Fauré, Francis Poulenc en Henri Duparc. De grenzen van het duo Capriola Di Gioia worden verlegd naar het laat- en neoromantische repertoire en graag nemen ze jullie mee op hun verkenningstocht.

In het tweede deel van het programma confronteren we de kamermuzikale mini-opera onder de vorm van het lied met het (laat) romantische operarepertoire waarbij de grote emoties en het typische drama dat opera nu eenmaal eigen is helemaal ten volle geëtaleerd worden. Met enkele wereldberoemde aria’s van componisten als oa G. Puccini en  G. Bellini komen liefdesdrama’s helemaal tot leven en prachtige belcanto-melodieën komen rijkelijk aan bod. De luisteraar kan zich verkneukelen om zich te laten meeslepen door welbekende melodieën via de grote emoties van de hoofdpersonages die nog lang zullen nazinderen.

Als spreken zilver is, is zwijgen goud. Maar misschien is het kunstlied dan wel platinum…

Organisatie

Cultureel Centrum Lanaken
Aan de Engelse Hof 10 , 3620 Lanaken
Website
www.cclanaken.be

Categorieën

Dit is een UiTPAS activiteit.