Tour Elentrik

Tour Elentrik, street-artproject van Treepack, slaat de handen in elkaar met Gemeente Lanaken. Het is een kunstproject dat saaie nutskasten opwaardeert en kleur geeft.

Verschillende lokale creatievelingen en professionele kunstenaars haalden de voorbije maanden hun graffiti spuitbus of verfborstel boven om 22 nutskastjes in heel Lanaken om te toveren tot streetart. Gemeente Lanaken geeft op die manier kansen aan jong creatief talent en brengt kunst heel dicht tot bij de inwoners van Lanaken. Eén thema stond hierbij centraal: landschap.

Tour Elentrik loopt langs alle kastjes van Lanaken. Deze fiets- en wandelroute is een ideale zondagnamiddagactiviteit! De QR-code op de kastjes leidt je naar onze website waar je meer te weten komt over de kunstenaar en over het verhaal achter het kunstwerk. Je kan deze hier ook online raadplegen. 

Besvogel - Constance Jamotte
Voordat ik het kastje maakte, of me zelfs inschreef, deed ik al een schilderstudie van bosbessen. Ze hebben een interessante textuur, en daarom besloot ik me daarop te baseren. Ook liet ik me inspireren op de vogels ik regio Limburg. Zo heb ik een leuke compositie kunnen maken met kleuren waarmee ik het kastje kan laten samenvloeien met de omgeving. Voordat ik er aan begon maakte ik een voorstudie en uiteindelijk was het een hele leuke ervaring! 

Steen na steen - Kalvin Festré
Langs de kiezelweg in Lanaken worden rode bakstenen gefabriceerd. Deze zijn ook terug te vinden op deze elektriciteitscabine. De muur die afbrokkelt staat ook symbool voor de geleidelijke weg naar vrijheid na de verschillende lockdowns die we achter de rug hebben. Steen na steen, versoepeling na versoepeling.

De Paddestoel - Kalvin Festré
In de Lanakense bossen worden door Natuur & Bos jaarlijks paddestoel-wandelingen gehouden. Ik wilde ook een paddestoel in het straatbeeld krijgen langs de drukke steenweg in Lanaken. Op de elektriciteitscabine kan je de verschillende onderdelen van de paddestoel afleiden.

(wezent) 4 EVER - Erwin Philtjens
Er zal vast een mooi verhaal of betekenis voor te vinden zijn maar voor mij persoonlijk was het vooral een invulling van een thema waar ik een zo mooi mogelijk plaatje bij wou maken, kort samen gevat: "gewoen verrekes,no bullshit"

Circle of life - Liselot Janssen
Ik heb mij voornamelijk gebaseerd op de Maasvallei en het leven in het water.
Het kleurgebruik in mijn werk steekt af tegen de donkere kleur van de nabijgelegen kerk en maakt de omgeving vrolijker en levendiger. 

Kerken worden ook wel geassocieerd met leven en dood. 
In mijn werk zie je een reiger afgebeeld, net op het moment dat hij een vis vangt. Die zien we tussen zijn snavel. Dit kun je zien als een verwijzing naar ‘het leven en de dood’. Aan de andere kant, de voorkant, zien we de vrolijke levendige otter zonder zorgen, zwemmend tussen

Grow - Thomas Verelst
De twee kasten die in spiegelbeeld tegenover elkaar staan, staan represent voor de cyclus van het leven en de tijd die alles verandert. De personages zijn bloemen die bloeien, en met de tijd mee veranderen.

 

Hiding in plants and plants hiding in me - Wesley Haex
Ik wil de Lanakenaar een glimp van mijn praktijk laten zien. Stiekem maar toch aanwezig. Mezelf die als kunstenaar Lanaken verkent en Lanaken die mijn kunst verkent, zo kan je het bekijken. Als je op nieuwe plaatsen komt ben je vaak verwonderd door de nieuwe dingen die je allemaal ziet. Dit had ik ook toen ik dit werk ging schilderen in Lanaken. Vandaar ook de grappige verbaasde ogen in dit illustratief werk. Het is altijd interessant om de kijker zichzelf af te doen vragen wie er bekeken wordt. De toeschouwer die het werk bekijkt of het werk die de toeschouwer bekijkt: een belangrijk element binnen mijn visie van de werken die ik creëer.

Het werk stelt dus een zelfportret voor, een weergave en uitwisseling van innerlijke ideeën, gedachten, dromen, meningen en fantasieën ... op verkenning in Lanaken, stiekem maar toch aanwezig.

 

Oase van rust. - Pieter-Jan Cops
Nadat het thema landschap bekend raakte wist ik meteen welk ontwerp ik ging gebruiken om mijn elektriciteitskast te beschilderen: de avond die valt boven de vijvers van Sonnevijver, gelegen aan de voet van het Nationaal Park Hoge Kempen. Een plek waar ik tot rust kan komen. De locatie van mijn kunstproject ligt op een boogscheut van Sonnevijver. Dit maakt het plaatje compleet.

Eva Lynen
Eva Lynen (1997) is actief als illustrator en beeldend kunstenaar. Binnen haar beeldend werk is ze een verteller. Met verzonnen personages en locaties gaat ze op zoek naar de juiste setting om een gebeurtenis te verbeelden. Deze stoelen wel eens op persoonlijke ervaringen maar vaak op de alledaagse banaliteit van het leven. Deze verhalen worden vertolkt door verschillende personages. Dit alles mond uit in kleurrijke en speelse beelden waarin kleur en compositie een belangrijke rol krijgt.

Met behulp van haar illustratieve en kleurrijke stijl neemt
Eva Lynen je op een dromerige vaart door de Maasvallei.

Bear in the woods - Jan Poncelet

Met deze illustratie breng ik een ode aan de natuur. Nationaal Park Hoge Kempen krijgt extra aandacht met de verwijzing naar hun logo. De illustratie, die zo uit een kinderboek zou kunnen komen, past mooi in de omgeving van de lagere school. 

 De wezel - Lien Geurts
Om deze nutskast op te fleuren binnen het thema 'landschap' wilde ik graag werken rond iets typisch voor Veldwezelt. Voor mij is dat de wezel. Deels ook door de basisschool 't Wezeltje. Het is een geniepig dier dat zich niet snel laat zien en juist daarom wilde ik hem met wat leuke kleuren laten opvallen in het straatbeeld.

Opkomst van de paarden - Nihan
Ik wou voor deze mooie locatie een werk achterlaten dat zoveel mogelijk kon betekenen voor de inwoners van Lanaken. Hiervoor heb ik me even geïnformeerd wat typerend zou zijn voor de gemeente. Snel werd het me duidelijk dat vooral de prachtige natuur en het paard elementen zijn die de schoonheid mee bepalen. Als een geschenk uit de hemel heb ik ze laten neerdalen naar de aarde via een baan die tegelijkertijd ook de kleuren van de gemeente voorstellen.

Albertus de spuitbus - Seb De Weyer
Albertus is een raar figuur, hij houdt van de natuur.
Het stuk van de lucht en het gras verwijst naar de natuur, waar de spuitbus zelf verwijst naar Seb zijn liefde voor graffiti.

Kijk met ons mee en ontdek wat er allemaal te zien is! - Petra Weytjens
Deze kast bevindt zich in Neerharen, op een van de belangrijkste toegangswegen richting ‘domein Zangersheide’, een plek die mens en dier samenbrengt in een prachtige omgeving.
Inwoners, maar ook de talrijke bezoekers uit binnen- en buitenland zullen deze kast passeren.
Met deze tekening wil ik dan ook een vrolijke en kleurrijke toevoeging geven aan het straatbeeld waarbij het domein, dat in het verlengde van deze straat gelegen is, voor inspiratie zorgde.

Kikkerspaden - Nathalie Steensels
Wat ons in leven houdt is verbinding, liefde.
We schenken graag onze liefde aan anderen en we houden ervan liefde te ontvangen.
We kijken elkaar liefdevol aan en communiceren met onze ogen.
De natuur schenkt ons alle levenslessen die we nodig hebben om ons leven te beleven op onze unieke manier.

Investeer in je kleurrijk leven, onderneem, volg de flow, wees positief, laat je inspireren en laat je zielsafdruk achter in deze wonderlijke werelden.

Levenscyclus - Bianca Hunmuller
Kijk, er groeit iets.
Is het niet mooi om onze natuur te zien groeien.
De levenscyclus is de loop van de ontwikkeling
van een levend wezen. De ontwikkeling van een boom
komt voort uit een klein zaadje,
wat in werkelijkheid een ongelooflijk effect heeft.

Of een klein ei wordt een rups
en op zijn beurt een prachtige vlinder.
Een vlinder die altijd een goed gevoel voor vrijheid uitstraalt.

De natuur is ons leven. Vergeet het alsjeblieft niet.