Stefaan van Brabant en Damiaan De Schrijver

Schopenhauer

Wanneer

  • do 28 november 2024 om 20.15 uur

“Laten we er nu eens van uitgaan dat het leven de moeite waard is,” schree f Schopenhauer, "hoe moeten we het dan inrichten om er zoveel mogelijk geluk uit te halen?”. Na het alom geprezen en meermaals bekroonde ‘Sartre & De Beauvoir’ komt filosoof-schrijver-regisseur Stefaan van Brabandt met het langverwachte vijfde deel van zijn succesvolle filosofen-theaterreeks. Damiaan De Schrijver, bekend van zijn talrijke rollen in theater en op tv in ‘De Ronde’, ‘Recht op Recht’, ‘Terug naar Oosterdonk’, …, vertolkt de rol van Schoppenhauer.

Ons leven wordt volgens de vrolijke pessimist en lachende mensenhater Arthur Schopenhauer gekenmerkt door leed en verveling en is bijgevolg één grote vergissing. Niettemin is de filosofie van ‘de zwartgalligste filosoof aller tijden’ buitengewoon opbeurend, aanstekelijk en zelfs bevrijdend. Nietzsche, die Schopenhauer als zijn leermeester en opvoeder zag , prees hem om zijn grote vrolijkheid.

Met ‘Schopenhauer’ wil Stefaan van Brabandt van het tragikomische leven en het verlichtende denken van zijn lievelingsfilosoof opnieuw toegankelijk en sprankelend theater maken, dat doet lachen, ontroert én aan het denken zet. Door de mix van eenvoud, humor en wijsheid worden de filosofen in zijn voorstellingen steeds mensen van vlees en bloed, die hun leven vertellen in een even bevattelijke als sierlijke taal, vol rake zinnen, scherpe observaties en rijke, inspirerende filosofische inzichten. 

Met de steun van Literatuur Vlaanderen

Organisatie

Cultureel Centrum Lanaken
Aan de Engelse Hof 10/4 , 3620 Lanaken
Website
www.cclanaken.be

Categorieën

Dit is een UiTPAS activiteit.