Kunst aan de Maas - Z33 & RLKM

Tussen 2021 en 2024 werken Z33 (Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur) en RLKM (Regionaal Landschap Kempen en Maasland) samen met de Maaslandse gemeenten en tal van andere partners aan een kunstproject in het RivierPark Maasvallei.

TREE OF LIFE - MARK DION

De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion schenkt nieuw leven aan een symbolische plek: Herbricht. Zijn levensboom is als een reis door het verleden, het heden en de toekomst van de Maasvallei. De kracht van de natuur staat in zijn kunstwerk centraal.

De cirkel van het leven

Op deze heuvel aan de oever van de Maas staat vandaag een levensboom van zes meter hoog. Ooit was hier een zee, daarna een ijsvlakte en nu de Maas, een regenrivier. Met de tijd verdwenen er planten, dieren, insecten of kwamen er nieuwe soorten bij. Zo zie je in de boom zestien beelden die allemaal te maken hebben met de ecologie, mythologie of geschiedenis van deze plek. Elk van hen vertelt een verhaal. Met de Mosasaurus reis je 75 miljoen jaren terug in de tijd, toen er hier dinosaurussen leefden. De wolharige mammoet neemt je mee naar 10.000 V.C. Daarnaast zijn er ook dieren of insecten die nu in de Maasvallei leven. De bok met de zilveren kelk verwijst dan weer naar de 18de-eeuwse legende van de bokkenrijders, een plaatselijke roversbende.

Refuge

Herbricht ademt een bijzondere sfeer. Het gehucht ligt in het winterbed van de rivier, waar de Maas alle ruimte mag en kan innemen. Tijdens het hoogwater zoeken konikpaarden en gallowayrunderen hun toevlucht op deze lichte heuvel aan de oever. De natuur neemt het over, terwijl de tijd het dorp uitdooft. De laatste bewoners trekken weg en er komen geen nieuwe bij. Des te symbolischer is deze plek voor de levensboom. Daar waar de mens wegtrekt, nemen de natuur en de kunst het over.

Met dank aan Limburgs Landschap, de inwoners van Herbricht en Williams & Koch.

Bio Mark Dion

Mark Dion werd in 1961 geboren in New Bedford, Massachusetts. Hij woont en werkt in Copake, New York. In zijn werk kijkt hij kritisch naar ons begrip van de natuur en de geschiedenis.
Dion is onder meer bekend om zijn spectaculaire rariteitenkabinetten die het onderscheid tussen ‘objectieve’ wetenschappelijke kennis en ‘subjectieve’ denkbeelden in vraag stellen, zoals het kunstwerk ‘The Accused’ (2020) dat hij ontwikkelde voor de Verbeke Foundation.
In de afgelopen drie decennia realiseerde hij tal van kunstwerken in de openbare ruimte, waaronder ‘The Amateur Ornithologist Clubhouse’ (2016) in Essen en ‘Den’ (2012) in Noorwegen. Het werk van Dion werd recent getoond in solotentoonstellingen in o.m. Storm King Sculpture Park, Cornwall, NY (2019), Whitechapel Gallery, Londen (2018), Institute of Contemporary Art Boston (2017) en Museum De Domeinen in Sittard (2013).

Locatie

De Tree of Life in Herbricht is makkelijk te bereiken via het wandel- en fietsroutenetwerk. Parkeren kan op parking 17, 18 of 19 van het wandelgebied Oud-Rekem. Volg van hieruit de ‘Kunst aan de Maas’-signalisatie op de wandel- of fietspalen. Stevige waterdichte wandelschoenen zijn aangeraden. 

Zin in meer cultuur en natuur? Zet dan je wandeling verder via de oranje wandellus. Deze route doet het meest zuidelijke deel van RivierPark Maasvallei aan. Je passeert Oud-Rekem dat in een ver verleden aan de Maas lag. In de loop der tijden verlegde de rivier haar oever naar het oosten. Tijdens de tocht ontdek je de grillige rivier en haar wendingen. De route passeert tevens langs het natuurgebied Hochterbampd, een natuurgebied ontstaan na ontgrinding. 

 

Podcast

Ontmoetingen in geluid. Dat is het idee achter de podcast Z33 in echo. Hoe klinkt een gebouw, een landschap, een kunstwerk? Wat doet geluid met kunstenaars, architecten, ontwerpers? Hoe raakt het hen — en ons? In deze tweede aflevering hoor je het verhaal van Mark Dion’s creatieve partner Ron Holthuysen, die hem assisteerde bij het maken van de boom. Samen met Katrien Schaerlaekens van Regionaal Landschap Kempen & Maasland neemt hij je mee in het rivierlandschap van Herbricht. Een tijdreis in geluid naar verleden, heden en toekomst.

Luister hier naar de podcast