Desguin Kwartet

Grootse Strijkkwartetten

Wanneer

  • vr 15 maart 2024 om 20.15 uur

Met Dvoraks twaalfde strijkkwartet (bijgenaamd ‘The American’) en Beethovens allerlaatste compositie combineert het Desguin kwartet twee absolute meesterwerken uit het strijkkwartet repertoire.

Antonin Dvorak schreef dit kwartet tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten nadat hij zijn beroemde negende symfonie had afgewerkt. Levensvreugde en geluk spatten ervan af! 

Ludwig van Beethoven voelde zijn einde naderen en wist dat ‘Op us 135’ zijn laatste compositie zou worden. Het langzame deel voelt aan als een liefdevolle ode aan het leven, met wonderlijke hoogtes en hartverscheurende dieptes. In het laatste deel doorbreken de altviool en de cello deze harmonieuze sfeer met de filosofische vraag: “Muss es sein?”. De muziek schippert voortdurend tussen de zwaarte en lichtheid van het bestaan.

Tussen deze twee kleppers kan je wegdromen bij een eendelig, romantisch werk van de Brugse Joseph Ryelandt.

Het Desguin Kwartet werd opgericht aan het Conservatorium van Antwerpen en wordt gecoacht door leden van het Alban Berg, Ebène, Danel en Zemlinsky Quartet aan de Pro Quartet Academy in Parijs. Het kwartet staat bekend om z’n veelzijdigheid en bijzondere samenwerkingen zoals bij hun Europese tournee met de wereldberoemde jazzlegende Fred Hersch.

In 2020 was het 250 jaar geleden dat Beethoven geboren werd. Het werd geen echt feestjaar en daarom leggen we dit seizoen de focus op Beethoven met Ensor (19 oktober 2023) én het Desguin Kwartet (15 maart 2024). Kom je graag naar beide concerten, reserveer je tickets dan zeker via de Combibundel en koop zo je ticket van het Desquin Kwartet aan €7.

© foto: Monday Abgonzee Jr.

Organisatie

Cultureel Centrum Lanaken
Aan de Engelse Hof 10 , 3620 Lanaken
Website
www.cclanaken.be

Categorieën

Dit is een UiTPAS activiteit.